IRL-i Suurkogu ootel: sulide, pättide ja varaste kaaperdatud erakonnast ausate aatemeeste erakonnaks?

President pidas vajalikuks erakorraliselt ilmuda toanurka helesinisele ekraanile ja vibutada sõrme moraalipeetuses vaevlevate poliitikute suunas. Ettekääne ja ajend presidendi ilmutamiseks rahvale meenutas küll kangesti seda kui võitlust üleüldise kurjuse vastu alustatakse sääse  kui kurjuse etaloni tapmisest…

Isegi igasugu poliitmoraali keerdkäikudes karastunud Savisaar pidi nentima, et asjad on selles valdkonnas läinud täiesti käest ära ja tigedaks.

Ühesõnaga, meie ümber, meie hulgas on järjest rohkem meie elu juhtivaid poliitikutest sulisid, pätte ja vargaid. Kes järjest rohkem ja nahaalsemalt ning küünilisemalt teevad suli ja pätti ning varastavad meie, maksumaksjate ning valijate, tagant.

Kuid keda poliitikutest ja miks õnnistada selliste epiteetidega?

Katrin (Lust-) Buchanan räägib väga emotsionaalselt sellest, et vargad ja pätid on kaaperdanud meilt meie riigi…Loo kommentaariumis on need pätid ja vargad, keda see väljaütlemine loomulikult valusalt puudutab, asunud ringkaitsesse neile nii loomuomase demagoogiaga, nagu loo autor peaks varasteks ja pättideks kogu eesti rahvast, nagu oleks jutt varaste ja pättide riigist. Ei, jutt on ju varaste ja pättide JUHITUD riigist. Mis ei tähenda veel ka kaugeltki seda, et kõik teatud määral riigi juhtimisega avalikus sektoris tegevad inimesed oleksid sulid, pätid ja vargad. Sulide, pättide ja varaste domineerimisele viitavad siiski ja eelkõige kõige kõrgema taseme teatud otsused. Sellised asjad saavad sündida vaid päti- ja vargamentaliteedile tuginedes. Kuigi , tõele au andes, päris pätid ja vargad meil päris riigitüürile pole vast siiski pääsenud. Rohkearvuliselt sulisid aga küll.

Sest sulideks võiks vabalt pidada igasugu jokk-meetodite rakendajaid kui nad ei ületa mingit ähmast, raskesti defineeritavat , ujuvat , kuid samas ikkagi subjektiivselt selget piiri pättide ja varaste vahel.

Sulitempe on kindlasti teinud näiteks Laar, Savisaar, Strandberg, Reiljan, Michal, Kross, Lang, (juriidilisi) ka Reinsalu, ka Ilves oma “ärmatamise” ning Toompea korteriga…esimestena pähetulnutest. Aktuaalse Toobali puhul võiks temagi kanda suht  leebesse sulide kategooriasse, kui ta oleks taibanud vabandada. Mis teha, pätid tulevad ikka kehvadest lastetubadest.

Ehk siis pätid erinevad sulidest eelkõige selle pärast, et nad on sulidega  samaväärseid tegusid tehes veel ka ülbed, arrogantsed, oma õiguses kindlad, keeravad kõigile (ka omadele) mõnuga. Neil puudub kindlasti autunne, mis vähemalt mõnedel sulidel on olemas.

No ja vargad on siis poliitikas need, kes on oma pätiteo sooritanud viisil ja meetodil, mis seadusevastane ja saanud sest veel ka reaalset kasu.

Selline pikk sissejuhatus tundus olevat sobilik IRL-I  Suurkogu eel seal erakonnas valitsevat olukorda iseloomustama.

On ju IRL-i läbi aegade hämaruse (kaugetest “Isamaa” alguse aegadest isegi) iseloomustanud mingi omapärane poliitiline päti(blatnoi)kultuur. Oma armsatele aate- ja parteikaaslastele keeratakse…. Neid lastakse alla… Kõik meetodid on lubatud…Eesmärk pühendab abinõu. Ja eesmärgiks on väheste poliitiliste alfaisaste piiramatu võim. Poliitilise alfaisase peamisteks tunnusjoonteks  on võimuiha, intriigioskus, aadete kas täielik puudus või nende oskuslik mahasurumine, empaatia täielik puudumine ehk võime kõigist ja kõigest üle sõita…

Osad pätid on seal kindlasti ka vargad, sest nii see elamislubadega äritsemine ja häälte ostmine demokraatliku riigi mistahes valimistel on igal juhul kuritegu ja ka vargus. Ka parteisisestel valimistel justnimelt ja eelkõige vargus. Teistelt erakonnaliikmetelt varastatakse nende mõjuvõim erakonnasiseste otsustamiste osas. Varaline kasu on ka ju silmaga näha kui arvestada seda et nii mitmedki tänase IRL-i noorpoliitikud (näiteks Kabrits) on saanud oma kõrgepalgalise Riigikogu koha selle eest, et ostis valimisnimekirja koostavatele IRL-i funktsionääridele kokku hääli erakonna sisevalimistel.

Kui ühest-kahest (ostetud) häälest piisab, et erakonna juhiks, asejuhiks või mõnele muule  olulisele positsioonile tõuseb Jüri asemele Jaan, siis tähendab see ju ka veel seda, et ka mõneks ministriks tõuseb Jüri asemel Jaan…Ehk siis ministrikoha võib vabalt (mingi juhuste kokkulangemise tõttu) osta näiteks 100 euro eest…Samas võivad need, kes tegelikult otsustasid, kellele see 100 eurot läks, kellesse see 100 eurot investeeriti, olla vabalt ka mõne võõrriigi sokutatud agendid. On kindlamast kindel, et selliselt pukki saanud ministri munad asuvad subjektist eraldi, teispool piiri…

Ehk kui IRL tahab saada ausate aatemeeste erakonnaks, oleks esimene möödapääsmatu asi ka sisevalimiste ja –häältega manipuleerijad erakonnast minema kihutada. Just nimelt minema kihutada, mitte lasta neil ise lahkuda nagu Raudse ja Stelmachiga tehti.

Hoiatuseks väike paralleel ka. Venemaal teatavasti toimusid hiljuti üle pika aja rahva, muuseas just nooremapoolse haritud ja majanduslikult suht eduka rahva, massiväljaastumised loosungite “ei valimisvõltsimistele” ja “maha sulide ja varaste “Uhtne Venemaa”…Kas nüüd täielik analoogia on või tuleb, aga tendentsid on hämmastavalt sarnased.

12 kommentaari “IRL-i Suurkogu ootel: sulide, pättide ja varaste kaaperdatud erakonnast ausate aatemeeste erakonnaks?

  1. Tom! Kõik on kena, aga ole hea ,vaata palun uuesti üle Protokoll nr.1 , eriti tähelepanelikult ja kõik muu järgnev ka värske pilguga. Siis on selge,et akvaariumipidaja , linnuvatleja, talumees ja muidumees on piisavalt õnnelik kui kõht täis,kere puhas ja tubasoe. Masendav ,kuhu on 20 aastaga jõutud neomarksistide juhtimisel -onupoja poliitikal pole kohta kui tsiteerida “külvivolnikku”……..

  2. Kui Sa arvad, et tegemist on kõigest sulidega, siis nii sinisilmsena hoia võimust kohe väga-väga kaugele. Mine lasteaeda tagasi! Eesti riigis toimuvat võib kommunismi asemel nimetada banditismiks. Just niisuguste reeglite järgi, ja ainult!, elab praegune eestimaa – ka kohalikes omavalitsustes. Kes seda ei näe – noh, SIC!

  3. “…Aktuaalse Toobali puhul võiks temagi kanda suht leebesse sulide kategooriasse, kui ta oleks taibanud vabandada. Mis teha, pätid tulevad ikka kehvadest lastetubadest…”

    Toobal vabandas – Rummi ees personaalselt. Veel enne kui skandaal tõusis. Tõestus: kuula 20.01 Vikerraadio opositsioonitundi.

    1. Jah, kuulsin ise ka seda alles sealt peale selle postituse avaldamist. Muutma ei hakka, sest Toobal jättis kasutamata suurepärase võimaluse kohe ja avalikult vabandada Rummi ees. Nagu M.Laar: “Mul on kahju, ja ma vabandan”…Mida igal pühapäeval võib kuulda…Nii-et jään enda juurde: Toobalil on kehv lastetuba ja ka kehv poliitiline vaist. Temast ei saa head poliitikut ja kesk võiks tõepoolest temast loobuda

  4. Kuule Tom.
    Vaidlen Sulle Toobali puhul vastu. Ainult noori ja vihaseid mehi ongi poliitikasse vaja mitte mingisuguseid ludrisid ja kinsukaapijaid. Aastatega tulevad ka kogemused ja vaistuga poliitikutest on mul ammu kõrini.

    1. Nõus. Mul pole Toobali vastu suurt midagi ja mul on isegi mingil näol kahju, et ta ei kasutanud suurepärast võimalust saada ja kasvada väljapaistvaks poliitikuks arvestatava poliitilise tulevikuga. Sest tal oli võimalus vabandada avalikult Rummi ees, astuda tagasi peasekretäri ametist ja asuda kogu pühendumusega võitlusse poliitiliselt kallutatud õigussüsteemiga.tema kui riigikogu liikme ja eraisiku kodu sanktsioneerimata läbiotsimise pärast. Erakond oleks sellest kõigest võitnud ja seda vääriliselt hinnanud, aidates teda igati

  5. Midagi konkreetset ka räägite?
    Eesti Ekspressis või Äripäevas oli lugu selle kohta,et Mart Laar ja Tiit Vähi andsid Eesti passe vene ärimeestele “eriliste teenete” eest.Kumbki jagas neid üle saja passi.

    Jüri Toomepuu: „Nii põhjalikult kui Mart Laar ei ole rahvast petnud ükski järgnev valitsus”
    http://vorumaateataja.ee/index.php?option=com_content&view=article
    &id=98:jueri-toomepuu-nii-pohjalikult-kui-mart-laar-ei-ole-rahvast
    -petnud-uekski-jaergnev-valitsus
    http://vorumaateataja.ee/index.php?option=com_content&view=article &id=98:jueri-toomepuu-nii-pohjalikult-kui-mart-laar-ei-ole-rahvast -petnud-uekski-jaergnev-valitsusJüri Toomepuu: „Nii põhjalikult kui Mart Laar ei ole rahvast
    petnud ükski järgnev valitsus”

    1. Oot-oot, mida tahad õelda: kas et “teised teevad ka” või “mis niisama mölisete, pakkuge midagi konkreetset, maailmaparandajalikku…”

  6. No nii-aga ääretult raske on “inseneri ajuga” mõista/aru saada ,mis probleemi mingite “rummu jüri” kirjade ümber püütakse üles puhuda. Milles asi-kõik on leilis-tavaasi ,et lobisetakse…ja kui on eriti suur “asi” taga ,siis ei ole põhjust asja vakka all hoida.Ütleks nii-asi on järjkordselt ülemängimise tulem ja asjaosalised on kaotanud “PEA”…

  7. Toobali puhul tuleb välja see Savisaare suurim nõrkus — kaadripoliitika.

Kommenteerimine on suletud.